Skrivarpapper & utskriftspapper – En köpguide

zoom kopieringspapper
Zoom Kopieringspapper 2500 ark/kartong

Det papper som används mest jämsides med kopieringspapper är högst troligen skrivarpapper. Med andra ord vanliga A4 papper som man fylls på i skrivaren och ut flyger dokument och liknande. Idag finns det papper med speciella egenskaper som t.ex. framhäver färg, ger utskrifterna struktur och känsla och tjockare och glansiga papper för att ge exeptionell fotokänsla. Vilket papper använder du? Skrivarpapper och utskriftspapper kallas mer vanligen kopieringspapper eller bara papper.

Skrivarpapper

Som tidigare nämnt är skrivarpapper en typ av papper som det finns många olika varianter av. Det mest i ögonfallande är nog om pappret är hålat eller inte. Det finns dock många andra saker att titta på när man väljer papper till sin skrivare. Det kanske viktigaste att tänka på är papprets vikt och hur det är bestruket.

Vikt

Gällande papprets vikt så skall pappret vara tillräckligt tungt för att hålla att bläddra i men inte heller för tungt, då kan det orsaka problem i skrivaren. Pappers vikt mäts i gram per kvadratmeter. Vanliga skrivarpapper väger 80 gram/m2 medan ett fotopapper ligger mellan 120g/m2 och 280g/m2. Normalt brukar 180 gram/m2 vara ganska lagom. Kom ihåg att kontrollera hur tjocka papper skrivaren klarar av!

Bestrykning

Bestrykningen på papper är en annan egenskap som inverkar på olika sätt. Jämnare bestrykning ger bättre resultat vid utskrift. De bestrykningsmedel som används på papper passar bättre och sämre på olika typer av skrivare. Här skall man vara allert och kolla för hurudan skrivare pappret är gjort för, bläckstråleskrivare, laserskrivare eller annan typ av maskin. Bestrykningen av pappret utgör grunden för hur bläcket fastnar på pappret. En bläckstråleskrivare fungerar bäst med ett papper som inte gör att bläcket rinner ut, medan en laserskrivare bränner in utskriften i pappret och där bläcket sen fastnar.

Visst kan du använda vilket papper du vill men om resultatet ska vara så bra som möjligt, använd ett specialpapper.

Bläckstråleskrivare

Bläckstråleskrivare är lite mer känsliga för valet av papper än vad en laserskrivare är. Bläcket har lite svårare att fastna och det tar lite längre tid för pappret att torka efter utskrift. Även om en bläckstråleskrivare allt som oftast gör ett bra jobb med vanligt papper så är förutsättningarna för ett ännu bättre om ett papper speciellt för bläckstråleskrivare används.

Specialpapper

Laserpapper från HP, Q6550A A4 200g. Är ett matt och dubbelsidigt fotopapper för färglaserskrivare och kopiatorer. Används för utskrifter av professionella dokument med ett perfekt utseende och känsla. Garanterat utmärkt resultat med HP Color LaserJet-skrivare. Passar också till de flesta andra färglaserskrivare och kopiatorer. Förpackningen innehåller 100 papper.

Color Copy A3 200g. Ledande på marknaden och utvecklat i samarbete med maskintillverkarna. Ett obestruket specialpapper med unika egenskaper som ger utmärkt resultat i alla kontorsmaskiner. Ytan ger perfekt färgåtergivning och skarpa konturer. Uppfyller kraven för FSC-märkning och är äldersbeständigt i enlighet med ISO 9706. 250 papper per förpackning.

Ännu flera alternativ passande för din skrivare och dina krav finns hos Kontorsmagasinet. Till ett mycket bra pris!

Läs gärna också vår guide om toapapper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *