Köpguide: Whiteboardtavlor, whiteboard och konferensskåp

I artikeln går vi igenom vad du bör tänka på när du handlar en ny whiteboardtavla. Läs också gärna vår köpguide och whiteboardpennor.

Whiteboardtavlor

whiteboardtavla mobil på hjulWhiteboardtavlan började användas i början på 60-talet då man kom på att det var bra att skriva på emaljerad plåt med tuschpenna. Nackdelen var att man var tvungen att använda sig av lösningsvätska för att sudda. I början av 70-talet uppfanns det torrtorkbara bläcket som gjorde att whiteboardtavlan fick sitt genombrott.

Whiteboardtavlor delas in i två grupper. Den oftast billigare varianten gjord av lackad plåt och den lite dyrare som är gjord av emaljerad plåt. Minuset med den i lackad plåt är att den ganska snabbt blir matt och repig eftersom ytan inte är tillräckligt hård vilket i sin tur gör dem svåra att sudda. Den emaljerade whiteboardtavlan är mycket hård, svår att repa och således mycket hållbar. De flesta emaljerade whiteboardtavlor är också magnetiska vilket gör att den kan användas även som anslagstavla.

Den emaljerade whiteboard som säljs i norden är till största delen tillverkad av Polyvision i Belgien. De har tagit fram en whiteboardplåt som kallas E3 och som blivit standard vid leveranser till exempelvis skolor. E3 plåten är miljövänlig och är Cradle to Cradle certifierad. Detta betyder att den är fri från arsenik och andra tungmetaller samt att den är återvinningsbar till 99%.

Whiteboard och whiteboardtavlor

I skolor finns det mängder av dessa vita, magnetiska och ofta stora tavlor. Vita tavlor eller whiteboard. Denna vita tavla har i stor utsträckning ersatt den svarta tavlan. Det finns många fördelar med en whiteboard och att den blivit så populär är inte konstigt.

Fördelar med whiteboard

Varför är en whiteboard så bra? För det första så kan vi nämna färgen. Den är vit. Att ha vitt som bottenfärg gör att alla andra färger står ut och syns bättre. Till whiteboard finns pennor i många olika färger så det är bara att välja. Tidigare användes svarta tavlor flitigt, man skrev med vitt på svart, men det kan vara svårt och mera ansträngande för ögonen att läsa på svart bakgrund än att läsa på en tavla med vit bakgrund. En whiteboard är bättre i informations- och undervisningssyfte.

Pennorna som används till whiteboard är bra. De finns i mängder med färger. Även om svart, grön, blå och röd är de färger som används mest på grund av att de syns väldigt bra på den vita tavlan. Fördelar med olika färger är att användaren kan dela upp ämnen, kategorier, information och dagar med olika färger för att skilja dessa åt och göra texten på tavlan mera överskådlig.

Whiteboard med samma funktion som hemmets kylskåp. I de flesta hem är kylskåpet belamrat med magneter som håller barnens teckningar, räkningar, kom ihåg lappar och annat på plats. En whiteboard är magnetisk och därför skaffar många användare magneter så att whiteboarden kan användas som anslagstavla på samma gång. En whiteboard har många fördelar och är lätt att använda och underhålla.

Whiteboard i glas

Whiteboardtavlor finns inte bara i vit emalj utan också i glas. En whiteboard i glas är trevligare, snyggare och lite mer diskret än en vit whiteboard. Varför skall jag välja en whiteboard i glas? Glas passar i princip överallt. Man behöver alltså inte tänka på den övriga inredningen i samma utsträckning än med den vita. Whiteboarden i glas passar in och ger en känsla av ett fönster eller annan tavla jämfört med den helvita.

Whiteboard i glas är även de magnetiska och passar utmärkt till att användas som anslagstavla. Whiteboarden i glas kan vara utförd i olika nyanser, den kan vara helt genomskinlig, frostad eller en helt annan färg, t.ex. röd. Möjligheten att välja färg på sin whiteboard i glas kan pigga upp ett helt rum.

Till whiteboard i glas använder man samma pennor som till en vanlig whiteboard och är lika lätt att torka som vilken annan whiteboard som helst. Fördelarna med en whiteboard i glas är många och passar troligtvis in på fler ställen än en vanlig vit whiteboard. Dessa används t.ex. på pubar, lunchrestauranger, frisörsalonger och hotell, bara för att nämna några.

Whiteboard-kalender

Glömmer du saker, är almanackan försvunnen och veckans schema ligger på kontoret under en hög med papper? En whiteboardkalender är ett utmärkt sätt att hålla koll på möten, aktiviteter och jobbluncher med. Skaffa en whiteboardkalender och ha koll!

Whiteboardkalender i hemmet. Har man en whiteboardkalender hemma är det enkelt att skriva in familjemedlemmarnas namn och aktiviteter. Alla kan lätt se vem som ska göra vad och när. En whiteboardkalender hjälper familjen att få ihop vardagen på ett enkelt sätt. Whiteboardkalendrar finns i olika storlekar och finns även i sådan storlek att den ryms på kylskåpet.

Whiteboardkalender på jobbet. Är ni många som arbetstagare på ditt jobb? En whiteboardkalender är ett bra sätt att planera och hålla koll på arbetsuppgifter, möten, resor och skolningstillfällen. Alla arbetstagare kan ha sin egen färg för att ni lättare skall kunna följa med vem som gör vad och när. Whiteboardkalendern är också magnetisk så ta till vara på den egenskapen och ha rätt papper vid rätt tillfälle, alltså då de behövs.

Att tänka på vid köp av whiteboardtavla

  • Whiteboardtavlor används överallt. Hemma, i klassrum, laboratorier, kontor, konferensrum på hotell samt andra slags mötesrum. Var skall ni använda er?
  • Hur stor tavla behöver ni? Tavlan skall passa utrymmet och användningsändamålet. Ett större mötesrum behöver större tavla medan det i köket hemma räcker med en liten.
  • Skall whiteboardtavlan vara projicerbar? En del whiteboard tavlor fungerar lika bra att skriva på som att projicera presentationer från datorn på.
  • Skall whiteboardtavlan användas till planering? Det finns färdiga planeringstavlor, för vecka, år och närvaro och planering på samma tavla.
  • Skall whiteboardtavlan vara flyttbar? Det finns whiteboardtavlor på hjul som gör det enkelt att flytta den. Dessa är ofta utrustade med vändbar tavla vilket gör att man har dubbelt större yta att skriva på.

Whiteboard för alla

Eftersom whiteboard idag finns i så många varianter och storlekar så är det antagligen ett nöje att välja just den som passar er. Välj en emaljerad eller en i glas, med eller utan pennhylla, stor eller liten. Kvadratiska och rektangulära. Whiteboard tavlor är gjorda för att vara stilrena och snygga för att förenkla livet för användaren, i hemmet eller på jobbet.

Bara att torka av tavlan?

Att rengöra en whiteboardtavla är inte svårt. Ljummet vatten och en ren trasa är allt du behöver. Torka med torr trasa till slut och vänta tills tavlan torkat helt före den används igen. Är tavlan mycket smutsig så ta hjälp av rengöringsmedel för whiteboard. Eftertorka med vatten och låt torka. Torka ofta med vatten och så sällan som möjligt använda rengöringsmedel för att minska risken för skador på ytan. Ett annat tips för en lätt rengjord och snygg tavla är att använda pennor av bra kvalitet och byta till ren taveltorkare med jämna mellanrum.

Skrivtavla Vision glas 148x100cm. En verkligt snygg skrivtavla i härdat 6 mm tjockt floatglas. Baksidan på denna tavla är täckt med vit keramisk färg. Tavlans kanter är mattslipade för en perfekt finish och utformning. Tavlan levereras med monteringsprofil av naturanoriserad aluminium.

Whiteboardtavla vändbar/mobil 120x90cm och 150x120cm. Dubbelsidig glasemaljerad och magnetisk skrivtavla i stilren och robust design. Kan vridas 360 grader och låsas i vilken 10 graders position som helst. Stor pennhylla och 4 hjul varav två är låsbara. 25 års garanti. Rengör alltid tavlan med avsett rengöringsmedel för whiteboard innan första användning. Pris 2193 kronor för den mindre och den större 3504 kronor.

Whiteboardtavla NOBO E-CLASSIC 60X45cm. E-classic är en glasemaljerad magnetisk whiteboard med reptålig yta. Ramen utförd i borstad aluminium. Levereras med pennhylla, en penna och monteringssats. 25 års garanti. Är till 43% tillverkad av återvunnet material. Bör rengöras med whiteboard rengöringsmedel före första användning. E-classic finns i storlekarna: 90x120cm, 90x60cm, 60x45cm, 100x150cm och 120x180cm. I pris ligger dessa mellan 297 kronor och 1668 kronor hos kontorsmagasinet.

WB-tavla NOBO Classic emalj 120x90cm. Denna tavla är glasemaljerad och magnetisk av hög kvalitet.Levereras med pennhylla och upphängningsanordning. Kan hängas liggande eller stående. 10 års garanti. Man bör rengöra tavlan med rengöringsmedel för whiteboard före första användning. Nobo Classic emalj finns i storlekarna, 25x35cm, 60x45cm, 90x60cm, 120x90cm, 180x120cm, 150x120cm, 100x150cm och 240x120cm. Prismässigt ligger dessa mellan 130 kronor och 2058 kronor hos Kontorsmagasinet.

Gå gärna in på kontormagasinet.se för att bekanta er vidare med det stora utbud av whiteboard som vi erbjuder! Det finns en för alla!

Läs gärna också våra inlägg om introduktion till ergonomi och ergonomi på arbetsplatsen.

Glöm inte nödvändiga tillbehör

Köper du ny tavla behöver du troligtvis vissa tillbehör. Som tillbehör finns att köpas pennor, pennhållare, magneter, rengöringsmedel, uppdelningsband i olika tjocklek, upphängningskrokar för blädderblock samt whiteboardtorkare i olika storlekar.

Konferensskåp

konferensskåp på hjulHar ert företag mycket möten och konferenser? Ett konferensskåp kan vara den perfekta lösningen för er. Ett konferensskåp är ett hjälpmedel vid t.ex. presentationer eller planeringsmöten. Till skillnad från whiteboardtavlan så är ett konferensskåp ett skåp med dörrar. Inne i skåpet finns oftast hållare för blädderblock, magnetisk emaljerad whiteboardtavla samt i vissa modeller även projektionsduk. Fördelen med dessa skåp är att de lätt kan göras mobila och göms lätt undan tack vare att de inte är särskilt djupa. Konferensskåpen kan även skruvas upp på vägg om ett flyttbart konferensskåp inte behövs. Konferensskåp finns med både en och två dörrar. Möjligheterna är många och det enda som behövs till ert skåp är pennor.

Konferensskåp Standard 2 dörr Bok. Ett praktiskt och lättarbetat konferensskåp, utrustat med blädderblockshållare, emaljerad magnetisk skrivtavla i ryggen samt projektionsduk. Hjulstativ för flyttbart konferensskåp finns att köpa som tillbehör. Stativen är försedda med 4 hjul varav 2 är låsbara. Ett bra konferensskåp som har det du behöver.

Konferensskåp Standard 1 dörr Bok. Ett enkelt konferensskåp som är utrustat med blädderblockshållare i dörren och magnetiskt emaljerad skrivtavla i ryggen. Dörren är vänsterhängd men högerhängd kan beställas. Skåpet väger 30 kg och även till detta finns hjulstativ att beställas som tillbehör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *