Ögondusch och ögonskölj – En guide innan du handlar

Som en uppföljare till vår guide till första hjälpen kommer här en guide till ögondusch som anger vad man bör tänka på angående ögondusch på arbetsplatser.

Om man fått skräp i ögat får man oftast bort det genom att blinka flera gånger eller skölja med vatten. Om skräpet inte fås bort behöver man ofta hjälp att få bort det. Vanligaste ämnena som kommer in i ögat är sand, annan smuts, metallflis, glas- eller mineralull och frätande ämnen. Enligt arbetsmiljöverket rapporteras det ca. 900 arbetsrelaterade ögonskador per år i Sverige.

Ögondusch på arbetsplatsen

En ögondusch skall finnas nära till hands på arbetsplatser där risken för ögonskador finns. Exempel på ämnen som är skadliga för ögon och hud är syror, alkaliska ämnen samt vätskor som har extremt låg eller hög temperatur.

Så här säger lagen:

”Där det finns risk för att ämne som kan ge ögonskada kan stänka eller på annat sätt komma in i ögat, och där omedelbar ögonspolning behövs för att hindra skada, skall anordning för ögonspolning finnas i omedelbar närhet”. AFS 1999:7

Ogondusch-web

Om olyckan är framme:

Om du eller någon annan får skräp eller annat ämne i ögat är det viktigt att snabbt börja skölja. Sköljning eller dusch av ögat skall helst påbörjas inom ett par sekunder och helst pågå i minst 15 minuter, gärna längre. Vid alla typer av skador på ögat skall ögonduschen skölja ögat med en mjuk och jämn stråle.

Kontakta läkare om:

  • frätande ämne hamnat i ögat
  • du får skräp i ögat som inte med sköljning fås bort
  • du fått metallskräp i ögat
  • synen försämras
  • du blir ljuskänslig
  • ögat värker

Ha ögondusch nära till hands och se till att den inte blockeras. Utbilda personalen hur ögondusch används och uppmuntra till att alltid använda skyddsutrustning för att minimera olycksrisken.

Vi har flera olika ögonduschar att erbjuda.  Alla gjorda för att lindra och minimera skadan på ögat om olyckan varit framme. Ögonskölj fungerar också bra att använda som sårtvätt om annat inte finns till hands. Ögondusch finns i fickmodell, som stationer med flera flaskor och som spray. Stationer kan med fördel placeras på flera olika ställen så att de finns lika nära till hands för alla.

Hela vårt ögondusch sortiment hittar du under första hjälpen i vår webshop..

Sterisol Ögondusch

Sterisol Ögondusch

Innehåller steril isoton koksaltlösning (0,9%). CE-märkt. Bärbart väggfäste med 2 flaskor. Ger en spoltid på minst 10 minuter.

 

 

 

Ögonduschstation från Cederroth

Ögonduschstation från Cederroth

En station med två flaskor, 500ml. Flaskorna öppnas automatiskt när de vrids ur hållarna. Buffrad ögondusch som är mer effektiv vid stänk av alkalier och syror jämfört med vanlig koksaltlösning. Innehåller även plåsterautomat och extra förvaringsutrymme för egna produkter.

 

 

 

Cederroths ögondusch i fickmodell

Cederroths ögondusch i fickmodell

En 235 ml stor flaska med buffrad isoton lösning. Utan konserveringsmedel med hållbarhet på 4 år. Bär med dig enkelt i fickan eller i ett hölster. Varför inte ge alla arbetstagare med jobb i vilka ögonskador kan hända en ögondusch i fickmodell som de alltid kan ha med sig?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *