Första hjälpen för arbetsplatsen – Vad du bör veta

Första hjälpen kan vara allt från att ta hand om små sår till direkt livsuppehållande åtgärder i väntan på ambulans. Första hjälpen är den hjälp som allmänheten ger vid olycka eller akut sjukdom, vi har det mesta inom första hjälpen utrustning, ögondusch och plåster. Alla får och bör ge första hjälpen och den kan ges var som helst och när som helst. På bussen, hemma i köket eller på jobbet. Till första hjälpen hör också att se till att den sjuke eller skadade får professionell vård.

Första hjälpen på jobbet

Enligt arbetsmiljölagen bär arbetsgivaren huvudansvaret för arbetsmiljön. Arbetsplatsen skall ha kunskaper i första hjälpen och aktivt arbeta för en trygg och säker arbetsplats. Med målet att minimera risker.

Arbetsgivaren skall bedöma riskerna som finns på arbetsplatsen och säkertställa att det finns beredskap och rutiner för första hjälpen. Arbetstagarna är skyldiga att hjälpa till och följa föreskrifter angående säkerhet samt att rapportera om fel och brister upptäcks.

På en arbetsplats skall det finnas tillräckligt många människor som kan ge första hjälpen. Hur många som behövs är beroende av arbetsplatsens storlek, befintliga risker och avstånd till sjukvård. Lika viktigt är det att utbilda personalen, anpassa utbildningen enligt olycksriskerna som finns på arbetsplatsen och ordna repetitions tillfällen för att upprätthålla kunskapen om första hjälpen.

Utrustning för första hjälpen på arbetsplatsen

Utrustning för första hjälpen ska vara anpassad till de risker som finns på arbetsplatsen. Utrustningen bör vara märkt och lätt att komma åt.

Kom ihåg att ha synliga anslag med uppgifter om:

  • var första hjälpen utrustningen finns
  • vilka personer som kan ge första hjälpen
  • telefonnummer till larmtjänst och taxi
  • adress och färdbeskrivning till arbetsplatsen

När du ringer 112!

  • berätta vem du är och varifrån du ringer
  • berätta vad som hänt
  • berätta om skadan eller tillståndet hos den som behöver vård
  • svara på möjliga följdfrågor

Vi på Kontorsmagasinet vill hjälpa er att ha en bra första hjälpen utrustning på arbetsplatsen. Olyckan kan vara framme då man minst anar det och sjukdoms anfall kan komma plötsligt. Vi erbjuder er högklassiga produkter för första hjälpen.

 

 

Cederrothstation första hjälpenFörsta hjälpen station från Cederroth

En välutrustad Första Hjälpen-station fylld med utrustning för de flesta skador. Även utrustad med kompresser för brännskador och spray för sårtvätt. Transparent lucka som skyddar produkterna mot fukt och damm. Utrymme finns även för egna produkter. Stationerna är mycket kompletta gällande utrustning med det finns också många andra mer lätthanterliga varianter.

 

 

 

 

plåstertavla första hjälpen

Plåstertavla

En tavla med enbart plåster och blodstoppare som passar för mindre utrymmen eller för att komplettera annan Första hjälpen-utrustning. När plåstret dras ur automaten friläggs den ena häftytan och plåstret är klart att användas. Behändig och är tillgänglig för alla.

 

 

 

första hjälpen låda

Första Hjälpenlåda II

Ämnad för arbetsplatser med ca. 10 anställda. Innehållet är anpassat till dagens krav för bygg-, skogs- och tillverkningsindustrin. Lådan är tillverkad av grön plast och försedd med gångjärn. Fukt- och dammtät. Innehåller: sårtvättare, plåsterplån med 9 plåster, kirurgtejp 9,1 m x 25 mm, fingertuber med knytband, fingertuta i skinn, mitella i bomull för hög komfort, elastisk Idealbinda 4 m x 8 cm, kompresser 5 x 7,5 cm, första förband litet, första förband stort, skyddspaket (1 par skyddshandskar, 2 st skyddstvättare), första förband Kombi, Sax rostfri 18,5 cm 94375, brännskadekompress 5×15 cm, 1 st L-ABC instruktion. Levereras med för väggmontage. Ett mycket bra val till de flesta arbetplatser som vill ha bra utrustning.

ögondusch

Ögondusch

Ögondusch är steril koksaltlösning för sårtvätt och ögontvätt. Koksaltlösning är en av de mest beprövade rengöringsvätskor som finns för sår. Vätskan innehåller samma saltkoncentration som kroppens egen och svider därför inte. Flaskans unika munstycke finfördelar koksaltlösningen vilket gör den lätt att använda. Behändig att ha till hands på de flesta arbetsplatser.

Se också vår köpguide till ögondusch och ögonskölj.

 

 

aed zoll hjärtstartare

Hjärtstartare AED Plus

ZOLL AED Plus, är den enda hjärtstartaren med inbyggd HLR-feedback, REAL CPR Help. Du får feedback på dina hjärtkompressioner ZOLL’s patenterade elektroder mäter hjärtkompressionernas hastighet och djup. En röst i hjärtstartaren meddelar dig hela tiden om du utför effektiva och korrekta hjärtkompressioner och vägleder dig med uttryck såsom ”tryck hårdare” eller ”bra kompressioner”. Dessutom hjälper hjärtstartaren dig med att följa den rekommenderade frekvensen på 100 kompressioner per minut. Unik grafisk- och användarvänlig design Det unika pedagogiska gränssnittet, bilder kombinerade med röst- och textmeddelanden på svenska, hjälper livräddaren genom varje steg. AED Plus hjärtstartare använder sig av kommersiellt tillgängliga, billiga och miljövänliga batterier, som är enkla att byta ut och som håller i fem år i stand-by- läge. Intelligent stöd för att hjälpa barn ZOLL AED Plus hjärtstartare kan användas för defibrillering på barn upp till 8 år med hjälp av elektroderna Pedipadz II. När Pedipadz II är ansluten till hjärtstartaren känner AED Plus av att det är ett barn som ska räddas. Eftersom AED Plus hjärtstartare har utvecklat en EKG-analys lämpad för ett barns hjärtfrekvens, tillsammans med lämpliga defibrilleringsenerginivåer, kan AED Plus användas till att rädda både barn och vuxna.

Till denna hjärtstartare finns flera tillbehör att köpa till. Vägghållare, extra elektroder både för barn och vuxna, skyddsväskor och utbildning för kommande användare.

andningsmask Andningsmasker

Andningsmasker används som ett hjälpmedel vid mun-till-mun andning. Masken fungerar också som ett skydd och minskar risken för direkt hudkontakt mellan hjälpare och skadad.

Dessa finns i flera modeller och utföranden. Andningsmasker i fodral som det går bra att ha som nyckelring och pocketmasker med lågresistent envägsventil för att skydda hjälparen på samma gång patienten ventileras.

Uppdatera er första hjälpen utrustning, ordna utbildning för arbetstagarna och ha en plan för när olyckan är framme. 112 numret alla bör komma ihåg. Vi önskar alla en trygg och olycksfri arbetsplats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *