Kopieringspapper – En köpguide

Kopieringspapprets kvalitet är inte kanske något man diskuterar vid morgonkaffet på kontoret. Stora partier inhandlas billigt och alla är glada. Även om dokument och memon internt skickas på elektronisk väg så använder vi mycket papper. Idag så uppskattas kvalitet, miljövänlighet och bra priser.

Kontorsmagasinet har det mesta ni kan tänkas behöva när det kommer till kopieringspapper. Storlekar, kvaliteter och olika färgade alternativ. Valen är många men ändå är det vita pappret ännu det populäraste. Vi brukar rekommendera ett standardpapper för internt bruk och ett papper med lite högre kvalitet till dokument som är ämnade för kunder. Förslagsvis kan 80g pappret från Zoom användas internt och Multi Copy Color 90g för externt bruk. Kopieringspapper kan också kallas skrivarpapper eller utskriftspapper.

Kopieringspapprets egenskaper

 • Pappersyta: bestruket,obestruket, matt, glättat, slätt eller strukturerat. Ytan på pappret är det som ger pappret känsla och finess.
 • Färgat papper: färgvalen är otaliga. Dessa papper är inte bara färgade utan finns även som specialpapper, transparenta, marmorerade och mönstrade. Kulörta papper är lite dyrare än vita men kostnadsskillnaden är marginell om användningen är låg. Vid kopiering på färgat papper så ändrar färgnyanserna något jämfört med ett vitt papper, så det bör man hålla i minnet.
 • Hålat eller ohålat: Välj vill du ha ett färdigt hålat eller ohålat papper.
 • Tjocklek: Vanligt papper väger 80 gram per kvadratmeter medan t.ex. fotopapper väger 120-280 gram per kvadratmeter. Ett lite tjockare papper går inte sönder lika lätt och håller längre.
 • Storlek: A4, A3 eller liten A6. Papper finns i olika format och stolekar.
 • Miljövänligt: väljer du ett miljövänligt kopieringspapper så hjälper du till att ta små steg mot en bättre miljö.
 • Ogenomskinlighet: skall det kopieras på båda sidor av pappret så välj ett papper med större ogenomskinlighet. Enkelt förklarat så handlar det om hur mycket ljus pappret släpper igenom.
 • Ytjämnhet: färgen fäster sämre på ett grovt papper vilket kan ge sämre kopieringskvalitet.
  Färgåtergivning: hur färg ser ut på pappret.

Vad tänka på vid val av kopieringspapper?

Tänk grönt, tänk miljö! Kopieringspapper är en av de vanligaste förbrukningsvarorna på kontor. Valet av kopieringspapper spelar roll för miljön. Utvecklingen har gått snabbt framåt och nästan med säkerhet så kommer du inte att märka någon skillnad i kvalitet om du jämför ett miljövänligt papper med ett som är klorblekt. Om miljövänligt är bra så gör miljö en tjänst.
Vilka egenskaper vill du ha på ditt kopieringspapper? Vad du skall kopiera är det första du skall tänka på. Skall du bara kopiera svartvitt så är ett standardpapper ett bra val. Skall du göra stora affischer med bilder och många färger så finns det papper ämnade just för det. Det finns t.o.m. vattentåliga kopieringspapper om det är vad du behöver.
Vilka/Vilket papper passar i kopieringsmaskinen? Kontrollera manualen för att undvika felköp.

Kontorsmagasinet rekommenderar

Kopieringspapper Multi Copy är ett miljövänligt och klimatsmart papper. Det har hög kvalitet och ger ett mycket bra resultat i alla kontorsmaskiner. Pappret har en vithet och ljushet av toppklass som ger en känsla av lyx. Multi Copy papper passar utmärkt för externt och internt bruk. Välj själva de egenskaper och förpackningsstorlekar som passar er bäst!

Kopieringspapper MULTICOPY A4 80g oh XP

multicopyEtt miljövänligt och unikt multifunktionspapper med utmärkt tryckresultat i alla kontorsmaskiner, laser, inkjet, kopiatorer och fax, i både färg och svart/vitt. Strålande vithet och ljushet som ger dina utskrifter perfekt kontrast. Svanenmärkt, FSC, EU-blomman, TCF (Totalt klorfri) och med noll CO2-utsläpp från fossila bränslen under produktionen. Åldersbeständigt i enlighet med ISO 9706. Vithet CIE 168. ColorLok-teknik för superb färgåtergivning. 2.500/fp. A4, 80g, ohålat.

Problemfri kopiering

 • använd nytt och oskadat papper
 • kontrollera på förpackningen vilken sida av pappret det rekommenderas att skriva ut på.
 • blanda inte papper av olika format och typ för att undvika papperskvadd.
 • låt maskinen mata ut pappret innan du tar tag i det.
 • kontrollera inställningarna på kopieringsmaskinen.
 • ta hand om kopieringsmaskinen, service och hjälp av yrkesman vid problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *