Bra ergonomiska möss – Jämförelse och test

Alla har som arbetar med dator har använt mus. En traditionell mus kräver användning av armar, axlar, nacke, händer och handleder bara för att flytta markören på dataskärmen. Ur ergonomisk synpunkt kan den traditionella musen orsaka problem. Allt från karpaltunnelsyndrom till olika belastningsskador vilka kan orsaka smärta.

Det finns ergonomiska alternativ av möss till den traditionella musen. Ergonomiska möss som är placerade rakt framför användaren och tangentbordet. Idén med ergonomiska möss är enkel. Man försöker ta bort onödiga rörelser med de rörelser som krävs ska kunna utföras så bekvämt och lätt som möjligt. Alla rörelser skall kunna utföras centrerat framför kroppen.

Det är stora skillnader mellan Contour Rollermouse och Barmouse Slim. Barmouse är något billigare vilket kan vara fördelaktigt medan Contour Rollermouse, speciellt Red-versionen, är mer robust och gedigen i sitt utförande.

Läs gärna också våra tidigare artiklar, en introduktion till ergonomi och ergonomi på arbetsplatsen.

Contour Rollermouse

 

 

RollerMouse Pro, Svart
RollerMouse Pro, Svart

Contour Rollermouse är en ergonomisk mus som gör att du inte behöver sträcka dig, spänna muskler eller konstant hålla musen i ett stadigt grepp. Med Contour Rollermouse styr du markören med hjälp av en rullstav som ger ökad precision och kontroll över markören. Rullstaven rullas uppåt eller neråt och i sidled för att flytta markören på skärmen. Rollermousen ger dig även möjlighet att välja mellan fem olika pekarhastigheter.

Med Rollermousen kan du kopiera, klistra in eller dubbelklicka med ett tryck. På mitten finns ett brett gummibelagt scrollhjul som gör det mycket lätt och bekvämt att scrolla och klicka.

Barmouse Slim

barmouse slim
Barmouse Slim

BarMouse Slim är en kompaktare version av ett centrerat ergonomiskt styrdon. Bredd och höjd mindre än andra. BarMousen styrs också med rullstav. Rullas uppåt, neråt och i sidled för att flytta markören på skärmen. Det som skiljer BarMousen från Rollermousen är att rullstavens arbetsbredd kan justeras mellan 10 cm eller 16 cm. Man lyfter en lucka för att ändra rullstavens arbetsbredd. Även om Barmousens djup är mindre så ger den ändå tillräckligt stöd för handlederna. BarMousen har stålstomme som gör den stadig och den kan placeras en bit utanför bordskanten.

Mousetrapper

mousetrapper
Mousetrapper

Den ergonomiska musen Mousetrapper har till skillnad från Rollermousen och BarMousen en styrduk istället för rullstav. Styrduken rör sig tvådimensionellt, styrduken förflyttas lätt och endast små och enkla rörelser krävs för att enkelt och precist flytta markören på skärmen. Mousetrappern gör att du jobbar med armarna och händerna framför kroppen. Alla fingrar är i användning jämför med den traditionella musen där endast två fingrar jobbar.

Evoluent – En vertikal mus

evoluentDetta är en ergonomisk mus (Evoluent) som mer liknar vanliga möss, med skillnad att greppet är vertikalt istället för horisontellt.

Därmed slipper användaren vrida underarmen in i en onaturligt ställning. Användaren kan fortsätta att använda traditionell mus men med skillnaden att greppet är vertikalt och därmed mer hållbart. Det finns andra möss med liknande idé som exempelvis Oyster-musen på vilken vinkeln går att ställa in.

ProTouch och SwiftPoint – En ny generation möss

En ny kategori av möss som även möjliggör touchrörelser, dvs såsom du använder din mobil. Windows 8 är anpassat för detta och därmed går dessa möss att använda på Windows 8. Fördelen är alltså att du inte längre bara kan göra vanliga traditionella musrörelser, men dessa styrdon kombinerar detta med touchrörelser. ProTouch är ett centrerad styrdon medan SwiftPoint mer liknar en vanlig mus.

Är du intresserad av det senaste inom musteknik och användbarhet så är dessa möss det senaste som finns på marknaden.

ergonomisk mus protouch
ProTouch
ergonomisk mus swiftpoint gt
Swiftpoint GT

Varför välja ett ergonomisk centrerat styrdon?

  • Du använder båda händerna vilket skapar variation i rörelsemönstret framför datorn.
  • Den placeras framför dig i det ergonomiskt rätta arbetsområdet, du slipper svänga eller vrida armen i en påfrestande position.
  • Påfrestar inte rygg, nacke och axlar.
  • Den ergonomiska musen är greppfri. Vilket gör minskar avsevärt på statisk spänning.
  • Lätt att använda. Snabb.

Vilken ska jag välja?

Dessa ergonomiska möss är delvis lika men ändå olika. Sättet man styr markören på, storlek och utseende. Här gäller det att testa och känna efter vilket som passar dig bäst. Somliga tycker om rullstaven, andra bättre om styrplattan. Många vill inte frångå idén om en vanlig mus. Var dock beredda på att det i början kan kännas ovant och konstigt att jobba med en centrerad mus. Den traditionella musen i alla ära men för alla som arbetar med dator borde ha en ergonomisk mus för att förebygga och undvika belastningsskador.

 

2 svar på ”Bra ergonomiska möss – Jämförelse och test”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *