Guide skärmaskiner: Pappersgiljotiner & rullskärmaskiner

En skärmaskin för papper hittas ofta i klassrum och på kontor. De är gjorda för att skära enskilda papper eller en större mängd papper med perfekt resultat. På marknaden finns det ett stort utbud av skärmaskiner för papper.

Läs gärna också våra guider om kontorsmaskiner, dokumentförstörare / pappersstrimlare, märkmaskiner och dokumentförvaring / arkivering när du väl är igång och läser här.

Typer av skärmaskiner

skärmaskin från dahleDet finns två typer av skärmaskiner. Pappersgiljotin och rullskärmaskin. Pappersgiljotinen har ett långt skärblad som är fäst vid en arm som trycks ner mot pappret då man skär. Den här typen av skärmaskin har oftast en större skärkapacitet, flera ark papper kan skäras på samma gång. Rullskärmaskinen i sin tur har skärbladet inbyggt i ett skärhuvud som är fäst på en skena. Pappret skärs genom att man drar skärhuvudet längs skenan. Fördelen med rullskärmaskiner är att vissa modeller är utrustade med multifunktionellt skärhuvud. Det vill säga skärbladet kan skära rakt, vågigt, perforerat eller bigar.

Att tänka på vid val av skärmaskin

  • Var skall skärmaskinen användas? Det finns en skärmaskin som passar just dig. Skärmaskiner används av många, allt från hemmapysslare till storskaliga tryckerier.
  • Skärmaskiner används till att skära dokument, broschyrer, inlägg till cd-fodral, visitkort, etiketter, namnbrickor, inbjudningar och fotografier. Skärmaskiner kan förutom papper skära kartong, papp och plast.
  • Hur mycket papper vill du skära? Skärmaskiner klarar av att skära större mängder papper på en och samma gång med rena snitt. Skärkapaciteten varierar mellan märken och modeller.
  • Varför köpa skärmaskin då du har en sax? Saxen är ett bra verktyg men den är långsam och det är svårt att med den klippa perfekta och rena kanter. Speciellt om man vill skära till exempelvis flygblad genom att dela en A4 så klarar inte saxen av så många papper på samma gång som en skärmaskin. En skärmaskin skär perfekta snitt varje gång och det går snabbt.
  • Hur stora är papprena du vill skära? Skärmaskiner finns i flera olika storlekar från A4 till A2. Nästan alla skärmaskiner än utrustade de vanligaste pappersformaten inritade på bottenplattan och med mätskala. Detta för att förenkla då man skall skära.
  • Hur ofta kommer skärmaskinen att användas? Detta kan spela roll i ditt val av skärmaskin. Enkla och relativt billiga skärmaskiner är inte designade för att användas hela dagen, alla dagar. Med detta menas inte att de är dåliga men att de är gjorda för att användas mer sällan. Skärmaskiner i den lite dyrare prisklassen är gjorda för att användas oftare och i större utsträckning. En enkel skärmaskin räcker för hemmabruk medan ett tryckeri behöver en större och starkare skärmaskin.
  • Tänk på säkerheten. Olika skärmaskiner är utrustade med olika säkerhetsmekanismer för att minimera risken att skära sig. Även om skärbladen är skyddade så finns alltid risken att olyckan är framme. Är skärmaskinen utrustad med skärlås så bör det användas.
  • Till de flesta skär maskiner finns det att köpas som tillbehör och reservdelar skärmattor, skärblad och laserriktare.

Ta hand om skärmaskinen

En skärmaskins underhåll är ganska enkelt. Putsa av damm, använd skärlås för att undvika skador på skärblad då den inte används och skär inte annat än det som skärmaskinen är gjord för att skära.

Vad du hittar på Kontorsmagasinet

Kontorsmagasinet har ett bra och brett utbud av skärmaskiner och giljotiner som säkert uppfyller alla dina önskemål. Skärmaskinerna är kraftfulla, slitstarka och av hög kvalitet. Inbyggda säkerhetsfunktioner gör skärmaskinerna enkla och säkra att använda.

REXEL A3 CL420 laser är en skärmaskin, av giljotinmodell, utrustad med laserfunktion för att ge dig exakt precision vid skärning av papper. En designad skärmaskin med en slitstark och transparent bottenplatta. Skärkapaciteten är upp till 25 ark 80g papper på samma gång. Skärlängden är A3+. Skärbladet har ett skärskydd med rundade kanter och är låsbart när den inte används. Har markeringar för de vanligaste papperformaten samt mätskala i cm och tum. Integrerat bärhandtag gör denna skärmaskin lätt att flytta och ta med sig. Ett bra val för aktivt och precist bruk.

Dahle 507 den perfekta rullskärmaskinen för hemma- och hobbybruk. Enkel att använda och idealisk för skärning av papper och foton. Är utrustad med en genomskinlig plastskena som håller pappret på plats. Bottenplattan har både vertikal och horisontell skala i cm. Skärbordet är graderat i cm och har utmarkerade fotoformat. Den lilla och behändiga skärmaskinen.

REXEL Smartcut A515, en multifuntionell skärmaskin, utmärkt för kontors- och skolmiljöer men passar lika bra på grafiska- och kopieringsföretag. Denna rullskärmaskin skär rakt, vågigt, perforerat eller bigar. Val av skärstil görs enkelt och smidigt genom att vrida på skärhuvudet. Har stor skärkapacitet på upp till 30 ark 80g papper. Skärkapaciteten minskar dock om man skär perforerat. Utrustad med mätskala i både cm och tum samt markeringar för olika pappersstorlekar. Säker skärning och utbytbara skärblad kan beställas som tillbehör. Skärmaskinen som får jobbet gjort utan krångel.

3 svar på ”Guide skärmaskiner: Pappersgiljotiner & rullskärmaskiner”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *