Köpguide för lamineringsmaskiner och laminat

leitz ilam a3 easy lamineringsmaskin

Först måste du fundera på dina behov. Behöver du en lamineringsmaskin (ibland kallad för laminator)
för hemmabruk eller en lamineringsmaskin för jobbet? Vad skall lamineringsmaskinen användas till? Ska du skriva ut små saker som visitkort och foton eller större skyltar och reklam? Hur ofta kommer lamineringsmaskinen att användas?

Lamineringsfickorna skyddar mot smuts, fukt och gör dokumentet hållbart. Inga mera vikta hörn och i misstag vikta papper. Lamineringsfickan ger ditt material ett mer professionellt intryck. Lamineringsfickorna finns i många olika storlekar och tjocklekar.

På Kontorsmagasinet.se finns ett stort utbud med bra alternativ inom laminering. Både på laminat (lamineringsfickor) och lamineringsmaskiner att välja mellan och du hittar lite tips längst ner i artikeln.

Tips och information för att välja rätt lamineringsmaskin

 • Lamineringsmaskiner finns med valsbredd A4, A3 och A2. Vad är maximala storleken på det material du önskar laminera?
 • En lamineringsmaskin med större valsbredd ger möjlighet att laminera flera mindre fickor på samma gång.
 • En enkel lamineringsmaskin med förinställd temperatur och hastighet för några förbestämda tjocklekar på lamineringsfickorna räcker bra om du alltid kommer att laminera med en eller två tjocklekar på laminatet.
 • En mer avancerad lamineringsmaskin med både ställbar temperatur och hastighet ger flexibilitet vilket gör att möjligheterna med det som kan lamineras blir större.
 • Laminering av vanligt kopieringspapper klarar en enkel lamineringsmaskin enkelt av men vill du laminera tjockare papper eller blanka ytor t.ex. foton rekommenderas en lamineringsmaskin med ställbar temperatur och hastighet samt 4-valsar för att få bästa resultat.
 • Fråga dig om du laminerar lite och sällan, eller ofta och mycket? Alla lamineringsmaskiner behöver mer eller mindre tid för att bli uppvärmda. En enkel lamineringsmaskin värms upp på cirka 3-5 minuter och då kan du laminera ungefär en A4 per minut. De lite mer avancerade lamineringsmaskinerna är varma och färdiga att användas på en minut. En sådan klarar av att laminera upp till tre A4 lamineringsfickor per minut.
 • Ett kontor eller i en butik som laminerar lite men ofta är en snabb uppvärmd lamineringsmaskin att föredra medan ett tryckeri som laminerar större volymer rekommenderas en lamineringsmaskin med hög hastighet.

Lamineringsfickor och laminat – Olika egenskaper och alternativ

 • Matta lamineringsfickor är bra om materialet skall vara lättläst och kanske användas i solljus. Den matta ytan är antireflektiv. Dessa fickor går också bra att skriva med blyerts på.
 • Lite bredare lamineringsfickor används för sådant material som behöver hålslås för att förvaras i pärm. Extra breda lamineringsfickor gör att hålen inte går igenom dokumentet utan hamnar i marginalen. Används vanligen för försäljningspärmar och presentationer.
 • Självhäftande lamineringsfickor används oftast för att göra egna klisterlappar och dekaler. Materialet skrivs ut med vanlig printer och utskriften placeras i lamineringsfickan. Efter att lamineringen är klar tas skyddspappret enkelt bort. Vill du ha en hållbar dekal som klarar av att vara ute och tål vatten, lämna en minst 3mm kant runt materialet som laminerats.
 • Lamineringsfickor finns i olika storlekar. A4 laminat och A3 laminat är vanligt, men även laminat med storlekar som passar foton finns enkelt att köpa. Dessa fickor skyddar och gör att dina foton kommer till sin fulla rätt. Med fotolamineringsfickor får du ett bra resultat även om fotot är printat på vanligt papper.
 • Små lamineringsfickor finns i nästan alla storlekar och format. Allt från bagagetaggar till jumbo kort. Dessa används till exempelvis namnskyltar och rabattkort.
 • Alla lamineringsfickor i standardformat är tillverkade så att de är 6mm bredare än angett format. En 3 mm förslutande kant runt materialet fås således.

Välj rätt tjocklek på lamineringsfickorna

Att välja tjocklek på lamineringsfickorna är mycket enligt tycke och smak. Ska det som laminerats vikas eller bläddras i rekommenderas tunnare lamineringsfickor. Men som grundregel, materialet kännas högklassigt och hållbart ju tjockare fickor som används. Tunna lamineringsfickor är ekonomiska och smidiga att vika och bläddra i. Medel och tjocka lamineringsfickor är de som säljs mest. Med dessa laminerar du nästan vad som helst. De extra tjocka lamineringsfickorna används för att göra skyltar för utomhusbruk och stabila ensidiga menyer.

Om enheten micron på laminat

Tjockleken på lamineringsfickor anges i micron. Eftersom fickorna har två sidor anges tjockleken oftast som t.ex. 2x125mic.

 • Supertunna: 2×38 micron
 • Tunna: 2×75 micron
 • Medium: 2×100 micron
 • Tjock: 2×125 micron
 • Extra tjocka: 2×185 micron och 2×250 micron

Laminera med bra resultat och skötselråd för lamineringsmaskinen

 • För att undvika att lamineringsfickan fastnar eller trasslar in sig i valsarna så är regeln att alltid föra in den stängda sidan först.
 • Om lamineringsfickan ännu är vit efter att ha gått igenom maskinen så beror det ofta på för låg temperatur eller att fickan gått för snabbt genom lamineringsmaskinen. Kontrollera värme och hastighet, kör igenom fickan en gång till.
 • Ifall att lamineringsfickan ser böjd ut efter att ha gått igenom lamineringsmaskinen, låt den ligga plant och svalna.
 • Ha tålamod och låt lamineringsmaskinen bli tillräckligt uppvärmd innan laminering påbörjas.
 • Rengör valsarna i lamineringsmaskinen regelbundet. Det räcker med att köra igenom speciella rengöringsark eller kartong ett par gånger medan maskinen är varm. Limrester sugs upp och risken för stopp och repor minskas.

Utbudet inom laminering på Kontorsmagasinet.se

Kontorsmagasinet.se har i sitt utbud lamineringsmaskiner och laminat av det populära märket Leitz och GBC. Till riktigt bra priser!

Till exempel Leitz iLam A3 turbo är en helautomatisk höghastighetslamineringsmaskin av bästa kvalitet. Gjord för intensivt och professionellt bruk. Maskinen är utrustad med intelligent sensorteknologi och patenterade klaffar för perfekt resultat. LED lampor som visar återstående väntetid. Låg energiförbrukning och automatisk avstängning efter att ha varit inaktiv i 30 minuter. Utrustad med 6 valsar varav 4 är uppvärmda. För lamineringsfickor med tjocklek på 80 upp till 250 micron. 3 års garanti. Dessa maskiner kan inte bli mycket bättre.

För hemmet eller det lite mindre kontoret kan vi rekommendera GBC F 1000L A3. En lamineringsmaskin som med ett enda knapptryck ger perfekt resultat. Indikatorlampan visar när maskinen är tillräckligt varm för att användas. Tack vare det kompakta formatet tar den väldigt lite rum. Laminerar enkla dokument upp till storlek A3 på under en minut då man använder sig av fickor med tjocklek 2×75 micron. 2 års garanti.

Genom att laminera gör du dina dokument och foton hållbara och stiliga!

3 svar på ”Köpguide för lamineringsmaskiner och laminat”

 1. Hej,
  Vi printar just nu ut PDF-er i A3 av tidningssidor. Utskriftspapperet är alltså i A3.
  Vi har köpt en laminator-maskin för A3-papper och köpt A3 Laminating Pouches.
  Ni skriver:
  ”Bredare lamineringsfickor används för sådant material som behöver hålslås för att förvaras i pärm. Extra breda lamineringsfickor gör att hålen inte går igenom dokumentet utan hamnar i marginalen. Används vanligen för försäljningspärmar och presentationer.”
  Fråga: Vi vill senare hålslå lamineringsfickorna. Hur ska vi tänka då? Har ni något tips? Utskriftspapperet är ju i nuläget lika stort som lamineringsfickorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *