En köpguide för kassaregister och om kassaregisterlagen

kassaregister sams4s 260Är ditt gamla kassaregister godkänt av skatteverket? Om inte så är du tvungen att köpa eller hyra ett nytt. Det är lätt att gå ut och köpa första bästa eller det dyraste en säljare rekommenderar men det löns att sätta lite tid på att fundera över vad man vill ha ut av kassaregistret och vad man egentligen behöver.

Ett bra kassaregister är viktigt för ditt företag. Kassaregistret ska uppfylla dina krav, passa till verksamheten och vara lätt att använda. Kassaregistret ska också passa det du säljer, om du säljer inredning så bör du inte välja ett kassaregister som är utformat för restauranger.

Kassaregister är ofta utformade så att olika modeller passar bättre till specifika branscher. En restaurang har behovet av att ha flera öppna notor på samma gång och oftast är det flera än en servitör som ska använda samma kassaregister. Så dessa egenskaper bör kassan ha. En restaurang eller en mindre butik behöver högst antagligen inte ett kassaregister som kan registrera 10 000 varuartiklar. Medan en större butik behöver det.

Vi på Kontorsmagasinet.se erbjuder våra kunder kassaregister och kontrollenheter av märket SAM4S.

För att hjälpa våra kunder att välja lämpligt kassaregister så ställer vi några enkla frågor.

Ska kassaregistret användas av flera säljare? Behöver du ha möjlighet att ha flera öppna notor samtidigt? Har du mer än 30 kunder per dag? Ifall att du svarade ja på en eller flera av dessa frågor så kan vi rekommendera SAM4S ER-280/285. Dessa två kassaregister har modern utformning med kassalåda helt i metall. Det unika med dessa två är att de har minneskort. Alla rapporter och journaler lagras enkelt med ett knapptryck. Ingen risk att minnet blir fullt mitt i ”kundrushen”. De har även stöd för utskrift av grafisk logo och streckkodsläsare. Kassörsdisplayen är tydlig och du kan utforma tangentbordet fritt. I båda möjlighet att ha upp till 10 000 varuartiklar. Kan användas av 10 säljare. ER-285 har spillsäkert och platt tangentbord. Dessa passar bra till mindre butiker, kiosker och restauranger.

Behöver du en enkel, smidig och funktionell kassa? Har du mindre än 1000 varor i sortimentet? Då är SAM4S ER-260 ett starkt alternativ. Detta kassaregister tar lite plats och är kompakt i utformningen. Kvittona skrivs snabbt på thermopapper. Kassalådan är låsbar och har sedelinstick. Kassan har 15 programmerbara varugrupper där du själv kan välja text. ER-260 är enkel att använda och lätt att programmera. Den har även färdigt inbyggd kunddisplay.

Har företaget verksamhet på olika ställen? Reser företaget runt på mässor och marknader? Finns det flera företag under samma tak? SAM4S ER-230 är då ditt val. Detta kassaregister är bärbart och unikt i sitt slag, utrustat med laddningsbart batteri. Passar alltså perfekt för torghandlare. Alla journaler och rapporter kan med en enda knapptryckning sparas på minneskortet. Kassaregistret är i storlek med en A4 och väger ungefär 2 kg. Tar väldigt lite plats. Trots sin lilla storlek är denna kraftfull med upp till 5000 varuartiklar och 15 varugrupper. LCD-display för kassör och kund.

Före man kan ta ett kassaregister i bruk så måste det och kontrollenheten anmälas till skatteverket.

Kassaregisterlagen
Den 1 januari 2010 kom krav på certifierade kassaregister för de företag som säljer varor och tjänster mot kontant betalning. Skatteverket hoppas i och med denna lag att få bukt med kassafusket som tyvärr förekommer inom kontantförsäljning. Kassaregister bör användas vid all försäljning av varor och tjänster där kunden betalar kontant med mynt och sedlar eller med kontokort. Så det är alltså ingen skillnad om du säljer ridlektioner eller piercingar, lösögonfransar eller korv.

Vad är ett certifierat kassaregister?
Ett certifierat kassaregister består av en tillverkardeklarerad kassa och en certifierad kontrollenhet. Kontrollenheten lagrar och krypterar registreringar som görs i kassan. Innehållet på kontrollenheten kan bara kontrolleras av skatteverket.

Krav på kassaregister

  • Måste vara tillverkardeklarerat
  • Måste vid varje köp skriva ut kvitto
  • Bara en kvittokopia får vara möjlig att skriva ut
  • Får inte vara kopplat till annan utrustning som kan påverka dess funktion
  • Skall vara försett med modellbeteckning och tillverkningsnummer
  • Kassakvitton, Z och X dagsrapporter ska innehålla information enligt skatteverkets föreskrifter
  • Får inte ha funktioner som gör det möjligt att ändra, ta bort eller lägga till uppgifter till redan registrerad affärshändelse

I Skatteverkets föreskrifter definieras tre olika typer av kontrollenheter. Kontrollenhet av Typ A, en kontrollenhet som kopplas till ett enkelt kassaregister som hanterar kassaregistrets registreringar. Kassaregistret är här ansvarigt för att kvittot skrivs ut med kontrollkod. Kontrollenhet av Typ B, en kontrollenhet som kopplas mellan kassaregistret och kvittoskrivaren. Kontrollenheten är här ansvarig för att lägga till kontrollkoden på kvittot. Kontrollenheter av Typ C är för serverbaserade system eller för kassaregister som registrerar flera olika företags registreringar.

Skatteverket upprätthåller listor på tillverkardeklarerade kassaregister samt certifierade kontrollenheter.

Vid frågor angående kassaregisterlagen kan man vända sig till skatteverket kassaregister@skatteverket.se eller på telefon 0771–567 567.

Skatteverkets föreskrifter om krav på kassaregister (SKVFS 2009:01)
Skatteverkets föreskrifter om kontrollenhet till kassaregister (SKVFS 2009:02)
Skatteverkets föreskrifter om användning av kassaregister (SKVFS 2009:03)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *